Welcome to NIO website !

Denumirea proiectului: Lumina ghidata si amplificata de lumina - structuri dinamice si permanente
Acronim:

LGL-SOL

Rezumat:

    Cercetarile din acest proiect au ca obiectiv principal obtinerea de noi cunostinte, de nivel inalt pe plan national si international, in modelarea analitica/numerica a proceselor legate de ghidarea si amplificarea luminii in canale solitonice si demonstrarea lor experimentala. Aceste cercetari pot aduce contributii importante la evolutia fotonicii neliniare si a intregului domeniu de sisteme/procese neliniare. Trebuie remarcat ca descoperirile fundamentale in fotonica neliniara reprezinta baza pe care se pot produce strapungeri stiintifice in comunicatiile moderne.
   Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  • studiul teoretic si experimental al propagarii fasciculelor laser ghidate de solitoni optici spatiali generati la alte lungimi de unda;
  • studiul teoretic si experimental al posibilitatii de amplificare a solitonilor optici spatiali in medii active;
  • analiza propagarii luminii ghidata de solitoni spatiali prin microscopii cu rezolutii nanometrice, avand in vedere posibilitatile nostre experimentale (microscopie confocala si snom);
  • studiul teoretic si experimental al dispersiei induse de solitonii spatiali si a posibilitatii de control al dispersiei in materiale microstructurate, prin utilizarea impulsurilor laser ultrascurte (femtosecunde), structurarea materialelor cu laseri de mare putere si prin alte metode.

   Acest proiect poate contribui la formarea unei forte principale in Romania pentru atingerea unor obiective stiintifice inalte in fotonica neliniara, la sustinerea ideilor noastre in domeniu, la marirea numarului de tineri cercetatori cu o serioasa educatie stiintifica si la marirea vizibilitatii internationale a stiintei romanesti. Rezultatele stiintifice ce se vor obtine vor forma un patrimoniu cu potential important in societatea informationala. Proiectul va sustine si amplifica colaborarile noastre stiintifice cu parteneri majori pe care ii avem intr-o retea de excelenta a UE in nanofotonica si in alte proiecte UE in fotonica.

Durata proiectului:
36 luni : 2008-2011
Plan de realizare:<download>
Rezultate:
Datele de contact:

Director de proiect Valentin I. Vlad

Contact aici.

Rezultate finale: - proiect in desfasurare -
Bottom
Valid XHTML 1.0 Transitional Copyright © 2009 NIO. All rights reserved. Designed by TemplateYes Valid CSS!