Welcome to NIO website !

Denumirea proiectului: Functionalitati neliniare in noi materiale fotonice nano-structurate pentru tehnologiile informatiei
Acronim:

FUNFOTON

Rezumat:

    Obiectivele acestui proiect sunt studiul si dezvoltarea unor noi materiale nanofotonice, in care dimensiunile structurale sunt sub lungimea de unda, conducand la neliniaritati puternic amplificate si la functionalitati importante in tehnologiile informatiei. Inovarea stiintifica adusa se refera la mecanisme de baza ale interactiunii lumina-materie in materiale nanostructurate care includ puncte cuantice si cristale lichide, la instrumente complexe de caracterizare fotonica si la noi functionalitati neliniare. Rezultatele noastre pot asigura progresul in explorarea unor noi aspecte ale interactiunii lumina-materie si in controlul proceselor fotonice la dimensiuni moleculare. Activitatile din proiect vor dezvolta legaturi puternice intre grupurile partenere in cercetarea de nanofotonica neliniara, vor crea o retea nationala C-D in domeniu, cu puternice legaturi si catre grupurile de cercetare cele mai puternice in domeniu din UE si vor accelera dezvoltarea pe termen lung a domeniului in Romania, intr-o viitoare "era a nanofotonicii".

Obiectivele:

   Obiectivul general al proiectului este cercetarea si dezvoltarea de noi materiale nano-fotonice, in care dimensiunile structurale sunt sub-lungimea de unda a luminii, conducand la amplificarea puternica a neliniaritatii optice si la functionalitati importante pentru tehnologiile informatiei.

   Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  • Studiul si dezvoltarea fizicii materialelor micro- si nano-structurate realizate prin diferite metode si caracterizarea lor.
  • Studiul interactiunilor optice neliniare in materiale artificiale, considerand atat efectele neliniare de ordinele doi si trei, raspunsul spatio-temporal, efectele de saturatie si dinamica neliniara.
  • Studiul propagarii pulsurilor laser, considerand efectele neliniare de ordinul trei si efectele spatiotemporale in structurile nano-fotonice, incluzand conjugarea fazei.
  • Studiul aspectelor cuantice in propagarea si interactia campurilor optice in materiale artificiale.
  • Dezvoltarea de noi metode de simulare numerica.
  • Dezvoltarea de noi metode de diagnosticare la scara nano, utilizabile in diverse domenii.
  • Dezvoltarea de noi concepte inovative in fotonica neliniara la scara nano pentru aplicatii in comunicatiile complet optice si in tehnologiile informatiei.

Institutia coordonatoare: Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei  (INFLPR)
Componenta consortiului:
Autoritatea contractanta:Centrul National de Management Programe
Durata proiectului:
36 luni : 2008-2011
Plan de realizare:<download>
Bugetul proiectului: 2.005.000 RON
Rezultate:
Datele de contact:

Director de proiect Valentin I. Vlad

Contact aici.

Rezultate finale: - proiect in desfasurare -
Bottom
Valid XHTML 1.0 Transitional Copyright © 2009 NIO. All rights reserved. Designed by TemplateYes Valid CSS!